Hunden

Historik

- Pajo

- Ostjak

- Brev från Rådberg

Rasbeskrivning

Valpar

 

 

 

 

Pajo, hälleforshundens stamfader (sid 1/4)

Brev från Per Ferm, HasselaHassela den 12 dec. 1988

1930 föds i skogsbyn Styggberg, på gränsen mellan Medelpad och Hälsingland , en hundvalp som skulle få namnet Pajo. Pajo blev senare den hund som har kommit att räknas som Hälleforshundarnas stamfader. Första ägare till Pajo blev en 18-årig yngling vid namn Per Ferm och vi får nu möjligheten att läsa Pers egen berättelse om de första åren med hunden Pajo.Som förste ägare till stamfadern till denna hundras, vill jag här redogöra om denne hunds härkomst och uppväxt, fram till dess han såldes ner till Hällefors.


Att hunden såldes från Hassela i norra Hälsingland, av en Petrus Hasselblad, det har stått att läsa i flera jakttidningar. Och det är alldeles rätt och riktigt, m en han var endast en förmedlare av försäljningen. Den som ägde Pajo, som hunden hette, var undertecknad, Per Ferm och jag bor fortfarande kvar i Hassela. Vid den tiden jag ägde Pajo bodde jag i en liten skogsby som hette Styggberg, i västra delen av Hassela. När man så att säga är uppväxt i skogen, väcktes jaktintresset redan innan man slutat den sexåriga skolan.
Vid den tiden fanns i vårt hem en hund av blandras. En korsning mellan en gråhund och en stövartik. Vid den tiden var det ej vanligt att man höll sig till rasrena hundar. Åtminstone var det ej vanligt i dessa trakter. För denna hund, som för övrigt hette Ture, sköt vi mycket hare. Men han drev även räv och var även en god fågelhund. Han skällde även älg, men någon sådan fälldes ej för honom, så vitt jag vet. Modern till Pajo ägdes av några till mig jämnåriga pojkar i en grannby. Hon användes som ekorrhund, vilket var en vanlig och lönande jakt på den tiden. Det var en helvit tik av spetstyp. Rasen vet jag ej, troligen var även hon av blandras. Tiken ifråga blev nu parad med vår halvstövare och det blev fyra valpar i kullen. Jag skulle få välja en valp och det blev just Pajo.Pajo 1939

forts....